Írta: N/A
|
2009 március 16., hétfő 20:23 |
Hihetetlenül hangzik, de igaz: a citrom segíthet abban, hogy szervezeted sav-bázis egyensúlya rendben legyen. Lássuk, még miért érdemes citromot fogyasztanod!
Tested sav-bázis egyensúlya Testünk különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat testünk károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések kivételével közvetlen veszély nem fenyeget minket. Az elfogyasztott étel összetevői a testben és a vesében mint savképző/savasító vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg, ezek arányának kiszámításával kiderülhet, milyen irányba mozdítjuk el szervezetünk egyensúlyát.
Az elsavasodás tünetei lehetnek * fáradtságérzet * székrekedés * fejfájás * ingerlékenység
Lúgosíts citrommal! - A citrom - bár savanyú az íze - a szervezetet lúgosítja, segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában - Fogyasztása reggel, éhgyomorra javasolt: 2 dl langyos vízbe facsard bele egy citrom levét, majd a nap során minden étkezés előtt legalább fél órával kortyolj el egy ugyanilyen "koktélt"! - Ez a gyümölcs erősíti az immunrendszert, feloldja a feleslegesen bekerült ásványi sókat. - Magas C-vitamin tartalmánál fogva a megfázás, nátha megelőzésében is segít.
http://www.wellnesscafe.hu/dieta/200809/lugosits_citrommal |
Utolsó frissítés: 2009 március 16., hétfő 20:25 |