Jelenleg 49 vendég olvas minket
A sütőtök élettani hatásai PDF Nyomtat Email
Írta: hkd   
2008 december 04., csütörtök 10:25

A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.

 

A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.




Forrás:
http://www.internet-work.hu/cikkhealth/zoldsegekhatasai.html

 

TOP LÚGOSÍTÓ AJÁNLAT

BIO KOZMETIKUMOK ONLINE!
BIO.ANDUL.HU