Jelenleg 20 vendég olvas minket
14 napos lúgosító étrend PDF Nyomtat Email
Írta: hkd   
2008 október 17., péntek 14:15

Kéthetes lúgosító étrendünkbe bárki belefoghat, aki szeretné a túl sok savas élelmiszer fogyasztása miatti problémákat megszüntetni – vagy legalább enyhíteni – a szervezetében. Hogy a kúra sikeres legyen, dietetikusaink tanácsait a 14 nap során mindvégig fogadd meg!

Alapszabály:

A lúgosító étrend a napi 12 x 2dl citromos víz (minden pohár vízben 1 evőkanál citromlével) elfogyasztásával lesz csak teljes.

Nagyítás

A vízfogyasztás kötelező időpontjai:

  • ébredéskor
  • reggeli előtt
  • reggeli után
  • tízórai előtt
  • tízórai után
  • ebéd előtt
  • ebéd után
  • uzsonna előtt
  • uzsonna után
  • vacsora előtt
  • vacsora után
  • lefekvéskor

1. nap

Reggeli: zellerkrémes rozskenyér, tejeskávé
Hozzávalók:
5 dkg rozsos kenyér
2 dkg margarin
10 dkg reszelt zeller
2 dl tej
0, 5 dl kávé
2 dkg méz

Elkészítés:
A reszelt zellert kikeverjük a margarinnal, ezt kenjük a kenyérre. A tejeskávét szokás szerint készítjük el.

Tízórai: alma
Hozzávalók: 15 dkg alma

Ebéd: csirkekrém leves, reszelt sárgarépával
Hozzávalók:
1 tasak csirkekrém leves
20 dkg reszelt sárgarépa
Elkészítés:
A csirke krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a sárgarépát, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: banán, dióval
Hozzávalók:
10 dkg banán
1 dkg dió

Vacsora: sajtos zöldbab
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab
5 dkg gomolya sajt
ízlés szerinti fűszerek
Elkészítés:
Ha konzerv a zöldbab, akkor lecsöpögtetjük, ha főzni szükséges, akkor roppanósra főzzük. Tálra tesszük, a gomolya sajtot a tetejére morzsoljuk és mikrohullámú sütőben 1 perc alatt ráolvasztjuk.

2. nap

Reggeli: kivis müzli
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dkg natúr búzapehely
10 dkg kivi
2 dkg méz
Elkészítés:
A kivit tisztítás után összetörjük, elkeverjük a mézzel, hozzáadjuk a búzapelyhet, és tejjel felöntjük.

Tízórai: narancslé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s narancslé

Ebéd: sajtos paradicsomleves, banán
Hozzávalók:
1 tasak paradicsom krémleves
1 dkg reszelt parmezán sajt
10 dkg banán
Elkészítés:
A paradicsom levest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a levest, és a sajttal megszórjuk. A banánt utána esszük meg!

Uzsonna: ananász
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv ananász

Vacsora: tojás fehérje pörkölt padlizsánnal, spagettivel
Hozzávalók:
2 db főtt tojás fehérje része
20 dkg padlizsán
5 dkg vöröshagyma
1dkg olaj
5 dkg durum spagetti
ízlés szerint fűszerek:piros paprika, kömény, só
Elkészítés:
A vöröshagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és a héjastul kockára vágott padlizsánt. Éppen ellepő vízzel felöntjük, és rövid idő alatt készre pároljuk. Hozzáadjuk szintén kockára vágott főtt tojásfehérjét, és összeforrósítjuk. A készre főtt spagettire halmozva fogyasztjuk.

3. nap

Reggeli:cukkinis rántotta, puffasztott rizsszelettel
Hozzávalók:
1 db egész tojás
20 dkg cukkini
1 db puffasztott rizsszelet
1dkg olaj

Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd a sóval felvert tojást hozzáadva, készre sütjük. Puffasztott rizsszelettel fogyasztjuk.

Tízórai: feketeribizli lé
Hozzávalók:
2 dl fekete ribizli nektár

Ebéd: csirke gulyás
Hozzávalók:
10 dkg kockázott csirkemell,
1 dkg olaj,
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika
7 dkg karikázott sárgarépa,
7 dkg karikázott petrezselyemgyökér,
4 dkg kockázott zeller,
4 dkg kockázott karalábé,
4 dkg kockázott burgonya,
Elkészítés:
A húst olajon fehéredésig „sütünk”, majd éppen ellepő vízmennyiséggel felöntjük. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Hozzá adjuk a 4 dl vizet, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert,  karalábét,  burgonyát és kb. 15 perc alatt együtt készre főzzük.

Uzsonna: körtés író
Hozzávalók:
2 dl író
10 dkg körte
2 dkg méz
Elkészítés:
Az alapanyagokat turmixxal habosra keverjük.

Vacsora: virslis karfiol ragu
Hozzávalók:
50 dkg virsli
250 gr karfiol
2 dkg vaj
ízlés szerint só, zöldség fűszerkeverék, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A karfiolt fűszeres vízben készre főzzük. A virslit vékonyra felkarikázzuk, forró vajon átpirítjuk, majd a meleg, lecsepegtetett karfiollal átkeverjük.

4. nap

Reggeli: retkes túrókrémmes pirítós félbarna kenyér
Hozzávalók:
15 dkg bármilyen retek
5 dkg friss túró
5 dkg félbarna kenyér
ízlés szerint só
Elkészítés:
A retket finomra reszeljük, levével együtt a túróval alaposan átkeverjük, sózzuk. Pirított kenyérre kenve fogyasztjuk

 

Tízórai: almalé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s almalé

Ebéd: Fokhagymás pulykamell, petrezselymes burgonya, paradicsomsaláta
Hozzávalók:
10 dkg pulykamell
25 dkg burgonya
20 dkg paradicsom
2 dkg lilahagyma
1 + 1 dkg vaj
ízlés szerint só, fokhagyma, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük. Közben a paradicsomot felszeleteljük, picit sózzuk borsozzuk, megszórjuk apróra vágott lilahagymával, és alaposan összeforgatjuk, félretesszük. 1 dkg vajat forrósítunk, beledobjuk a szeletelt fokhagymát, ha színt kapott, akkor kivesszük az olajból, és az előre kivert, besózott hússzeletet készre sütjük. A petrezselyem zöldet aprózzuk, és felforrósított 1 dkg vajban át melegítjük, de tovább nem hőkezeljük! A megfőtt burgonyát a vajas petrezselyemmel átforgatjuk, a fokhagymás hússal és a paradicsom salátával fogyasztjuk.

Uzsonna: mazsola turmix
Hozzávalók:
2 dl tej
5 dkg mazsola
ízlés szerint őrölt fahéj
Elkészítés:
Az alapanyagokat habosra turmixoljuk.

Vacsora: zöldséges rizs saláta
Hozzávalók:
5 dkg főtt fehér rizs
10 dkg póréhagyma
10 dkg zeller
20 dkg kínai kel
1 dkg fűszervaj
ízlés szerint zöldség fűszerkeverék
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, és tálba tesszük, 2 evőkanál főzővízzel meglocsolva. A zöldségeket finomra reszeljük, és a fűszer vajon éppen csak átfuttatjuk. A készre főtt alapanyagokat összekeverve fogyasztjuk

5. nap


Reggeli: szőlőlé, sajtos puffasztott búzaszelet
Hozzávalók:
2 dl 100%-s szőlőlé
1 db puffasztott búzaszelet
2 dkg gomolya sajt
Elkészítés:
A sajtot a búzaszelettel fogyasztjuk.

Tízórai: mazsolás répa
Hozzávalók:
2 dkg mazsola
10 dkg reszelt sárgarépa
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük.

Ebéd:parajos sajt krémleves
Hozzávalók:
1 tasak sajt krémleves
20 dkg parajpüré
Elkészítés:
A parajpürét felmelegítjük, és lecsepegtetjük. A sajt krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a parajpürét, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: banán
Hozzávalók: 10 dkg banán

Vacsora: uborkás burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 dl kefir
20 dkg csemege uborka
15 dkg főtt burgonya
ízlés szerint só, kapor, fokhagyma
Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a kefirrel, és ízlés szerinti fűszerekkel összekeverjük. A burgonyát durva metéltre vágjuk, és az uborkás krémmel összekeverjük.

6. nap


Reggeli: virsli kenyérrel, paradicsomlével
Hozzávalók:

5 dkg főtt virsli
5 dkg rozsos kenyér
2 dl 100%-s paradicsomlé

Tízórai: mézes eper
Hozzávalók:
20 dkg eper
2 dkg méz
Elkészítés:
A megtisztított epret mézzel megcsorgatva fogyasztjuk.

Ebéd: joghurtos gomba, abonettel
Hozzávalók:
2 dl joghurt
30 dkg friss szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
2 db normál abonett
ízlés szerint só, fehér őrölt bors
Elkészítés:
A joghurtot ízlés szerint fűszerezzük. A gombát lecsepegtetjük, és tálba tesszük, a fűszeres joghurttal átkeverjük. Abonettel fogyasztjuk.

Uzsonna: tejcsoki
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki

Vacsora: túrós jégsaláta
Hozzávalók:
30 dkg jégsaláta
5 dkg túró
1 dl író
ízlés szerint só, majoranna,
Elkészítés:
A jégsalátát falatnyi darabokra tépkedjük, tálba tesszük. A többi hozzávalót ízlés szerint fűszerezve alaposan összekeverjük, majd a salátára öntjük.

7. nap

Reggeli:cseresznyés- rozsos joghurt turmix
Hozzávalók:
15 dkg friss vagy mirelit cseresznye
2 dkg natúr rozspehely
1 dkg méz
Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk.

Tízórai: sárgarépa lé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s sárgarépa lé

Ebéd: karfiolos zöldség krémleves
Hozzávalók:
20 dkg karfiol
1 tasak zöldség krémleves
Elkészítés:
A karfiolt készre főzzük. A zöldség krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt karfiolt, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: mazsolás túró
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
10 dkg túró
Elkészítés:
A mazsolát megmossuk, majd éppen ellepő vízbe áztatjuk 5 percre, majd hozzákeverjük (az áztató lével együtt)a túrót.

Vacsora: Sajt fondue brokkolival
Hozzávalók:
30 dkg ropogósra (azaz nem szabad agyon főzni!!!) főtt brokkoli
2 dkg fűszer vaj
5 dkg gomolya sajt
1 dl tejföl
Elkészítés:
A vajon felolvasztjuk a sajtot, és a tejföllel elkeverjük. A brokkolit belemártogatva fogyasztjuk

8. nap

Reggeli: zöldséges író, kiflivel
Hozzávalók:
2 dl író
1 db kifli
1 dkg petrezselyem zöld
20 dkg reszelt retek
Elkészítés:
Az írót összekeverjük a retekkel, és ízesítjük az apróra vágott petrezselyemmel. A kiflivel fogyasztjuk.

Tízórai: sárgabaracklé
Hozzávalók:
2 dl sárgabarack nektár

Ebéd: kínai keles, répás marhahúsleves
Hozzávalók:
1 tasak marhahús leves
10 dkg friss, vékonyra szeletelt kínai kel
15 dkg konzerv bébirépa
Elkészítés:
A marhahús levest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a szeletelt kínai kelt, és a bébirépát, majd az elkészült forró levessel leöntjük, elkeverjük.

Uzsonna: banán, mogyoró
Hozzávalók:
10 dkg banán
1 dkg natúr mogyoró

Vacsora: natúr halfilé, parajos kevert burgonya
Hozzávalók:
10 dkg tonhal filé
20 dkg főtt burgonya
20 dkg parajpüré
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, halfűszerkeverék
Elkészítés:
A burgonyát készre főzzük. A parajt natúran megfőzzük. A parajt és a burgonyát ízlés szerint sózzuk és alaposan összekeverjük, vajjal tovább keverjük.
A halat megszórjuk a fűszerkeverékkel. A felforrósított olajon készre sütjük. Együtt fogyasztjuk.

9. nap

Reggeli: ananász turmix, abonett
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv ananász
2 dl tej
2 db abonett
Elkészítés:
Az ananászt a tejjel összeturmixoljuk. Abonettel fogyasztjuk.

Tízórai: sajt retekkel
Hozzávalók:
5 dkg gomolya sajt
10 dkg retek

Ebéd: spárga krémleves spárgával dúsítva
Hozzávalók:
1 tasak spárga krémleves
25 dkg lecsepegtetett főtt vagy konzerv spárga
Elkészítés:
A spárga krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a karikázott spárgát, majd az elkészült forró levessel leöntjük, elkeverjük.

Uzsonna:csoki, almalé
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki
1 dl 100%-s almalé

Vacsora: paprikás krumpli, csemege uborka
Hozzávalók:
5 dkg virsli
20 dkg burgonya
5 dkg vöröshagyma
1 dkg olaj
20 dkg csemege uborka
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, ízlés szerint fűszerezzük, a hasábra vágott burgonyát hozzáadjuk, és éppen ellepő vízzel felöntve majdnem készre főzzük. Hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és készre főzzük. Csemege uborkával fogyasztjuk.

10. nap

Reggeli: kakaó, svédgomba saláta, pirítós
Hozzávalók:
2 dl tej
1 dkg kakaó
2 dkg méz
5 dkg rozsos kenyér
5 dkg póréhagyma
5 dkg paradicsom püré
20 dkg főtt szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika, majoranna
Elkészítés:
A kakaóport, és a mézet bögrébe tesszük, és forró kakaóval alaposan elkeverjük. A vékonyra szeletelt pórét sózzuk, fűszerezzük és a paradicsompürével, lecsepegtetett szeletelt gombával alaposan összekeverjük. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

Tízórai: feketeribizlis túró
Hozzávalók:
20 dkg ribizli (lehet fagyasztot is)
5 dkg túró
2 dkg méz
Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük.

Ebéd: kapros tőkehal, zelleres rizs
Hozzávalók:

10 dkg tonhal filé
20 dkg friss reszelt zeller
5 dkg főtt fehér rizs
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, halfűszerkeverék, kapor
Elkészítés:
A rizst készre főzzük. A friss reszelt zellerrel, és a vajjal tovább keverjük.
A halat megszórjuk a fűszerkeverékkel, kaporral. A felforrósított olajon készre sütjük. Együtt fogyasztjuk.

Uzsonna: jégkrém
Hozzávalók:
10 dkg csokis jégkrém

Vacsora: mustáros sajtos saláta
Hozzávalók:
5 dkg mustár
1 dl natúr joghurt
3 dkg reszelt parmezán
20 dkg jégsaláta
10 dkg lila lolo rosso saláta
10 dkg ruccola saláta
Elkészítés:
Az öntethez a joghurttal elkeverjük a mustárt. A salátákat összetépkedjük, és tálba rakjuk. Az öntettel leöntjük, átkeverjük, és a sajttal megszórjuk.

11. nap

Reggeli: falusi reggeli
Hozzávalók:
10 dkg póréhagyma
10 dkg gomba
10 dkg főtt burgonya
1 db tojás
2 dkg olaj
ízlés szerint: só, őrölt bors,
Elkészítés:
A felszeletelt hagymát, gombát a forró olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockázott burgonyát, ízlés szerint fűszerezzük. A tojás habosra keverjük, és ráöntjük a forró zöldségekre, dermedésig sütjük.

Tízórai: alma, mandulával
Hozzávalók:
15 dkg alma
1 dkg mandula

Ebéd: rakott cukkini
Hozzávalók:
30 dkg cukkini,
2 x 1 dkg olaj,
10 dkg sovány darált sertés hús,
2 dkg zabpehely,
só, kapor,
0, 5 dl tejföl
ízlés szerint: só, őrölt bors, kapor,
Elkészítés:
Először a tölteléket keverjük be. A sovány darált húst a, 10 percig sós vízben előfőzött és kinyomkodott zabpehellyel, ízlés szerint sóval, borssal, kaporral bekeverjük, és félre tesszük.
A cukkinit héjastól hosszában felszeleteljük és kissé megsózva 1 dkg forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk kb. 1 –1 perc alatt. Előmelegítjük a sütőt. Utána a cukkini szeleteket pici olajjal kikent hőálló tálba helyezzük /2 –3 szelet kivételével/, majd megrakjuk a töltelékkel. Lefedjük a maradék cukkini szeletekkel, és a tetejét a tejföllel megkenjük. Betesszük az előmelegített, forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. Melegen fogyasztjuk.

Uzsonna: csoki fondue
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki
1 db 10 ml-s kávétejszín
20 dkg kivi
Elkészítés:
A csokit mokkáscsészébe tördeljük, leöntjük a tejszínnel, és mikróban felolvasztjuk(1-2 perc). A kivit felkockázzuk, és a csokiba mártogatva megesszük.

Vacsora: sárgarépás túrókrémes abonett, céklalé
Hozzávalók:
2 dl céklalé
15 dkg reszelt sárgarépa
5 dkg túró
2 db Abonett
ízlés szerint: só, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A reszelt répát átkeverjük a túróval, szükség szerint ízesítjük. Az abonettre halmozva fogyasztjuk.

12. nap
Reggeli: sonkás zsemle, paradicsommal
Hozzávalók:
1 db zsemle
3 dkg gépsonka
1 dkg margarin
15 dkg paradicsom
Elkészítés:
A kettévágott zsemlét margarinnal megkenjük, sonka szeleteket beletesszük, és paradicsommal fogyasztjuk.

Tízórai: bodzalé
Hozzávalók:
2 dl bodza nektár

Ebéd: zöldbabos zöldség krémleves
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv zöldbab
1 tasak zöldség krémleves
Elkészítés:
A zöldbabot lecsepegtetjük, vagy roppanósra főzzük. A zöldség krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt zöldbabot, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: mazsola – mogyoró diákcsemege
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
1 dkg natúr amerikai mogyoró

Vacsora: hagymás tört burgonya, virsli
Hozzávalók:
5 dkg virsli
20 dkg főtt burgonya
10 dkg póréhagyma
10 dkg lilahagyma
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, őrölt fehérbors
Elkészítés:
A burgonyát készre főzzük. Az aprózott hagymákat az olajon készre pároljuk, és a burgonyával alaposan összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük.
A virsli beirdaljuk, majd mikróban készre pároljuk. Együtt fogyasztjuk.

13. nap

Reggeli: bundás kenyér, sárgarépa lé
Hozzávalók:
5 dkg rozsos kenyér (2 vékony szeletnek)
2 dl 100%-s sárgarépa lé
2 db nyers tojásfehérje
2 dkg olaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A tojásfehérjéket ízlés szerint sózzuk, alaposan felverjük, a kenyérszeleteket megforgatjuk benne. A forró olajon mindkét oldalukat hirtelen megsütjük. A sárgarépa lével fogyasztjuk.

Tízórai: körte
Hozzávalók: 15 dkg körte

Ebéd: kelbimbós fokhagyma krémleves
Hozzávalók:
1 tasak fokhagyma krémleves
25 dkg kelbimbó
Elkészítés:
A kelbimbót készre főzzük. A fokhagyma krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt kelbimbót, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: kakaó gazdagon
Hozzávalók:
1,5 dl tej
1 dkg kakaó
2 dkg méz
5 dkg banán
ízlés szerint: őrölt fahéj
Elkészítés:
A banánt villával összetörjük, őrölt fahéjjal ízesítjük. A kakaóport, és a mézet bögrébe tesszük, és forró kakaóval alaposan elkeverjük. A fahéjjas banánnal dúsítjuk.

Vacsora: parajos tészta saláta
Hozzávalók:
5 dkg főtt durum penne tészta
20 dkg parajpüré
0, 5 dl natúr joghurt
ízlés szerint só, fokhagyma
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, és tálba tesszük. A parajt beízesítve készre pároljuk. A készre főtt alapanyagokat, és a joghurtot összekeverjük.

14. nap

Reggeli: sajtos alma saláta, puffasztott rizsszelet
Hozzávalók:
10 dkg piros alma
10 dkg zöld alma
5 dkg gomolya sajt
1 db puffasztott rizsszelet
Elkészítés:
A almákat durvára reszeljük, és a sajtot a tetejére morzsoljuk, a puffasztott szelettel fogyasztjuk.

Tízórai: grapefruit lé
Hozzávalók:
2 dl 100%-s grape fruitlé

Ebéd: zelleres zeller krémleves
Hozzávalók:
1 tasak zeller krémleves
20 dkg friss, vékonyra reszelt zeller
Elkészítés:
A zeller krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a zellert, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük

Uzsonna: jégkrém
Hozzávalók:
10 dkg vanília jégkrém

Vacsora: paradicsomos burgonyasaláta, parmezán sajttal
Hozzávalók:
20 dkg friss paradicsom,
15 dkg főtt burgonya
3 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint só, őrölt fehér bors, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A főtt burgonyát, és a paradicsomot felkarikázzuk, és tálba tesszük. Ízlés szerint fűszerezzük, majd a reszelt sajttal megszórjuk.

 

(Laki Anita dietetikus)

forrás:
http://www.wellnesscafe.hu/dieta/200703/14_napos_lugosito_etrend

 

TOP LÚGOSÍTÓ AJÁNLAT

BIO KOZMETIKUMOK ONLINE!
BIO.ANDUL.HU