Minden irányból zúdulnak ránk jó tanácsok az egészséges életmóddal kapcsolatban. Az okosságok közül szinte választani sem tudunk, melyiket kezdjük el követni. Az új trend ezennel a lúgosítás formabontó újítása. Kutatások szerint minden betegség oka testünk túlsavasodása. Napjaink táplálkozása a leggyakoribb oka az elsavasodás kialakulásának. Az elfogyasztott ételek, felszívódásuk után vérünk pH értékét savas vagy lúgos irányba tolják el. Túl nagy mértékben fogyasztunk savasító állati eredetű ételeket, túl sok savasító italt iszunk, illetve nagy mennyiségű cukrot viszünk be szervezetünkbe.
Ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segítenének ellensúlyozni a savakat. Az egyoldalú táplálkozás hatására lassan elsavasodik a szervezet. Mindezt megspékelve, a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel, ennek következtében az ideges, feszült ember hajlamosabb a megbetegedésre.
Elsavasodás okai lehetnek: -Ha túl sok savas ételt eszünk -Ha mérgek halmozódnak fel, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el a szervezetünkben -Vagy akkor, ha testünk helytelenül bontja le, illetve semmisíti meg a savakat.
A savasság a következő problémákat okozhatja: száraz bőr, izomláz, emésztési zavarok, depresszió, csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség, rák.
Ételek és italok lúgosító és savasító hatása
Erősen savasító ételek(rossz): magas fehérjetartalmú sajtok (parmezán sajt, gouda sajt), tojás sárgája
Közepesen savasító ételek(egészségtelen): húsok és húskészítmények (sovány marhahús, csirkehús, sertéshús, szalámi), halak (pisztráng, hering), tojás (egész), tejtermékek - gomolyasajt, túró, gabonák és ezekből készült ételek, dió, különböző szénsavas üdítők
Enyhén savasító ételek(nem ajánlott): tej és tejtermékek (író, tejföl, teljes tej, gyümölcsjoghurt), hüvelyesek, tojásfehérje, édességek (torták, sütemények, tejcsokoládé), fehér rizs, vaj Semleges ételek(mértékkel fogyasszuk): olajok
Lúgosító ételek(jó): zöldségek (zeller, cukkini, burgonya stb.), gyümölcsök (alma, narancs, ananász stb.), tejsavó (nem azonos a tejsavó fehérjével), kakaó, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz, cukor, margarin
Erősen lúgosító ételek(jó): spenót, banán, mazsola
A lúgosítás bizonyítottan jó hatással van szervezetünkre, rendbe hozhatja emésztésünket, és elősegíti diétánk hatékonyságát. Mindegy melyik módszert válasszuk a több száz lehetőség közül, fő a rendszeres testmozgás és egészségünk megőrzése.
forrás: http://www.bulvaros.hu/cikk/xi7560/ |