Jelenleg 4 vendég olvas minket
Megelőzhető szervezetünk elsavasodása és a csontritkulás PDF Nyomtat Email
Írta: [origo] egészség   
2009 május 02., szombat 08:39

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóirat hasábjain megjelent kutatás szerzői azt állítják, hogy ha semlegesítjük az étkezés hatására szervezetünkben felhalmozódó savakat, csökkenthetjük, illetve visszafordíthatjuk a korral járó csontritkulást. A tanulmány számos korábbi kutatás folytatásának tekinthető, amelyek mindegyike felveti, hogy a javasoltnál nagyobb mennyiségű kalcium bevitele nem segíti elő a csontok védelmét.

 

A gyümölcsöket és zöldségeket testünk hidrogénkarbonáttá (HCO3-) alakítja az anyagcsere során, ezért ezek az élelmiszerek lúgosítják szervezetünket. A jellegzetes amerikai - és magyar - étrend azonban igen gazdag fehérjékben és gabonákban (a nagymennyiségű hús és kenyérfogyasztás miatt), amelyekből végül savak képződnek. Mivel ilyen étrend mellett egyre idővel több sav halmozódik fel testünkben, a kor előrehaladtával ez a táplálkozás fokozódó "elsavasodáshoz" vezethet.

Bess Dawson-Hughes dietetikus, valamint Jean Mayer, a bostoni Tufts Egyetem Humán Élelmezésügyi Kutatóközpontjának munkatársa egy látszatkezeléssel ellenőrzött (placebó-kontrollált) háromhónapos vizsgálatot állítottak össze a kérdés vizsgálatára. A felmérésben résztvevő, ötven év feletti egészséges férfiakat és nőket két csoportra osztották: az első csoportba tartozó 78 személynek a szokásos étrend kiegészítéseként kálium- vagy nátrium-hidrogénkarbonátot adtak, a második csoport (84 személy) viszont nem részesült a karbonátos kezelésben. A csontok legfontosabb ásványi anyagainak változásait végig monitorozták, hogy végül összehasonlítható eredményeket kapjanak.

A hidrogénkarbonátokat is fogyasztó csoport napi 9 adag gyümölcsnek és zöldségnek megfelelő hidrogénkarbonátot kapott (a gyümölcsök esetében egy adag egy fél almának vagy banánnak, a zöldségek esetében pedig öt cseresznyeparadicsomnak vagy egy egész répának). A kutatók ennek segítségével tudták megvizsgálni a nem túl magas lúgbevitel lehetséges savsemlegesítő hatását: az eredmények azt mutatták, hogy a hidrogénkarbonátot fogyasztó csoport tagjainál statisztikailag is kimutatható mértékben alacsonyabb volt azoknak a biológiai jelzőanyagoknak a mennyisége, amelyek a csontritkulással és a csonttörések gyakoriságával függnek össze - olvasható a ScienceDaily beszámolójában.

A szerzők azt a következtetést vonták le eredményeikből, hogy ha étrendünkben növeljük az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek arányát, akkor olcsón, biztonságosan és egyszerűen tehetünk csontrendszerünk egészségéért idősebb korban is.

 

forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0909/456105/20090226_csontritkulas_elsavasodas_egeszseges_taplalkozas_1.htm

 

TOP LÚGOSÍTÓ AJÁNLAT

BIO KOZMETIKUMOK ONLINE!
BIO.ANDUL.HU