Jelenleg 3 vendég olvas minket
Az elsavasodás 6 biztos tünete PDF Nyomtat Email
Írta: n/a   
2009 április 15., szerda 18:53

lúgosításSzervezeted biológiai égés során dolgozza fel a felvett tápanyagokat, és alakítja őket energiává. Az égési folyamat – oxidáció – során víz és széndioxid keletkezik. A széndioxid savképző anyag, mely vizes közegben – a vízmolekulákkal reakcióba lépve – szénsavat hoz létre. Anyagcsere-folyamataid során tehát sejtjeidben folyamatosan savak képződnek. Épp ezért szervezeted egyik fontos feladata a megfelelő sav-bázis egyensúly fenntartása. Tested számára a legideálisabb az enyhén lúgos – pH=7,4 – kémhatás.

 

Az egyensúly fenntartása
Leginkább a veséknek és tüdőnek, illetve a táplálkozásnak van fontos szerepe a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Így a légzés, a kiválasztás, valamint bizonyos ásványi anyagok felelősek azért, hogy a szervezeted belső egyensúlya ne mozduljon el túlságosan se a lúgos, se a savas irányba.

A naponta keletkező savak semlegesítése ellen egy úgynevezett puffer-rendszerrel védekezik a tested. A szervezetben elvileg minden sav egy ellenkező tulajdonságokkal bíró bázissal kapcsolódik össze – így történik a savas hatás semlegesítése. Ha azonban étrended nem megfelelő, illetve életmódod nem nevezhető egészségesnek, szervezetedben túl sok sav halmozódik fel, és a belső szabályozó rendszered nem képes fenntartani a természetes egyensúlyt. Mindennek következtében tested elsavasodik.
Az elsavasodás legfőbb tünetei

    * Az ellenálló-képesség csökkenése.
    * Gyomorégés, étvágytalanság.
    * Allergiára való hajlam.
    * Ízületi fájdalom, izomfeszültség.
    * Fejfájás, ingerlékenység.
    * Bőr- és hajproblémák.Az elsavasodás hátterében
Könnyen megterhelheted szervezeted túlzott mennyiségű savképző étel fogyasztásával.

Leginkább a húsok és egyéb állati eredetű ételek, a túlzott cukorfogyasztás, valamint fehérjebevitel borítja fel szervezeted belső egyensúlyát. De ezeken kívül elsavasodást okozhat a mértéktelen alkoholfogyasztás, a finomított élelmiszerek, sőt, még a hőkezelt gyümölcslevek fogyasztása is.

A testmozgás hiánya szintén veszélyes lehet. Mivel a mozgásszegény életmód következtében a vérkeringésed elégtelenné válik, az izmokban oxigénhiány alakul ki. Ilyen körülmények között tejsav termelődik az izomzatban. Mindez pedig tovább savasítja szervezeted.
Veszélyes következmények
Ha a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt túl sok savas anyag rakódik le szervezetedben, olyan anyagcsere-betegségekkel kell szembenézned, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Ezek a problémák pedig előkészítik a terepet olyan betegségeknek, mint az érelmeszesedés és a szívinfarktus.

Ha ugyanis a savak nem választódnak ki, a szervezet akkor is eltávolítja őket a keringésből. Így pedig kénytelen a kötőszövetekben tárolni azokat. Ilyenkor a felhalmozódott savak hatására az ízületek és izmok elvesztik rugalmasságukat, mely mozgásszervi problémákat idézhet elő.

Mindezek mellett az elsavasodás csontritkulást is okozhat. A csontokból felszabaduló lúgos anyagok – mint például a kalcium-foszfát – képes a savas közeg semlegesítésére. Ha azonban szervezeted hosszú időn keresztül a csontok ásványianyag-tartalmát használja a savas kémhatás csökkentésére, az csontritkuláshoz vezet.


Hasznos tippek a belső egyensúlyért


A táplálkozás szerepe
Igyekezz visszaszorítani az állati eredetű táplálékok fogyasztását. A húsfélék helyett tanácsos több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani – különösen nyers, esetleg párolt formában. Próbáld meg visszaszorítani a fűszerek használatát. Az is lényeges, hogy mindig szánj elegendő időt az étkezésre. Alaposan és nyugodtan rágj meg minden falatot, így a tápanyagoknak lesz idejük felszívódni. Végül pedig nem szabad megfeledkezned az elegendő folyadékbevitelről sem. Naponta legalább két liter ásványvizet igyál meg. A sok folyadék segítségével a káros anyagok könnyebben kimosódnak, hiszen fokozódik a veseműködés.
Mozogj rendszeresen!
Hetente legalább egy-két alkalommal sportolj valamit. Jó választás lehet az úszás, a kerékpározás vagy a futás. De tulajdonképpen szinte mindegy, hogy milyen sportot választasz, a lényeg a rendszeresség. Ezen kívül pedig kiváló hatással lehet szervezetre a szauna is, melynek segítségével kiizzadhatod a testedben felgyülemlett savakat.

 

forrás: http://www.femina.hu/egeszseg/elsavasodas_tunetek_okok

Utolsó frissítés: 2009 április 21., kedd 13:16
 

TOP LÚGOSÍTÓ AJÁNLAT

BIO KOZMETIKUMOK ONLINE!
BIO.ANDUL.HU