Jelenleg 42 vendég olvas minket
A hosszú élet titka a lúgosításban rejlik? PDF Nyomtat Email
Írta: Cs. K. és D. E.   
2009 január 10., szombat 13:08

Táplálkozzunk tudatosan!
Hippokratész már i. e. 400-ban megmondta, hogy „Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb”. Erre a jelenségre most a huszonegyedik században is felfigyeltek az orvosok. Ennek egyik oka, hogy a stressz most igazi főszereplőjévé vált mindennapjainknak. A test túlsavasodásának okait a helytelen táplálkozásban, étkezési szokásokban és az életmódban kell keresni. Vagyis mielőtt elszaladunk és megvásároljuk a lúgosító folyadékot, nézzük meg, hogyan tudnánk mi magunk változtatni étkezési szokásainkon.

 

Mérgezzük a szervezetünket
A túl sok fehérje, cukor, alkohol, nikotin, telített zsírsavak, környezeti mérgek, élvezeti szerek, az elektroszmog, a kémiai eredetű orvosságok, a bosszúság és az agresszió, valamint az oly sokat emlegetett stressz és feldolgozatlan lelki megterhelés egytől egyig felelősek a test savasodásáért.

A túlsavasodás
Az ember egészséges szöveti pH-értéke 7,5. Napjaink étkezési szokásainak köszönhetően azonban ettől savas irányban eltérhet – mondja dr. Kóczán István belgyógyász. A rendkívüli sok szénhidrát, fehérje, szénsavas üdítők fogyasztása számos betegség kialakulását megalapozza. Éppen ezért fontos, hogy törekedjünk a lúgosításra.

Mivel a sav fontos mirigyeket és szerveket támad meg, így a túlsavasodással küzdő ember szervezetében működészavarok léphetnek fel. Ilyen a pajzsmirigy alulműködése is. Persze mindemellett szinte napi problémát jelenthet a székrekedés vagy éppen a hasmenés, a külső és belső gombásodás, a depresszió.

A savtalanítást nagymértékben fokozza a burgonya lehűtött főzőleve, a lucernatea, a la pacho tea, csalántea. Hogy szer vezetünk sav-bázis egyensúlya megfelelő legyen, napi két liter folyadékra van szükségünk.

Amit tilos fogyasztani
Konyhasó, cukor, bárányhús, bécsi szelet, borjúvirsli, chips, cukorka, csuka, dagadó, darált hús, edami sajt, ementáli sajt, fehérbor, felvágott, feketetea, főzőkolbász, gyümölcsborok, halrúd, hátszín, hering, kagyló, kolbász, konyak, lencse, leveskocka, liba és libamáj, limonádé, máj, majonéz, marhahús, mogyorófélék, olaj, ömlesztett sajt, őszibarackkonzerv, pezsgő, ponty, pulyka, sertéshús, sör, sültkrumpli, szalámi, szalonnafélék, szardínia, vagdalt, virsli...

Ajánlott élelmiszerek

Alma, aludttej, articsóka, árpagyöngy, banán, birsalma, borsó, brie sajtok, brokkoli, burgonya, cékla, citrom, cukkini, csemegekukorica, cseresznye, dinnye, diófélék, ecetes uborka, édeskömény, élesztő, eper, fehér fejes káposzta, félbarna kenyér, fokhagyma, földiszeder, gríz, grépfrút, író, kapor, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, metélőzeller, narancs, őszibarack, padlizsán, paradicsom, petrezselyem, retek, rozsliszt, sárgabarack, sárgadinnye, sárgarépa, spárga, spenót, sült tyúkhús, szénsavmentes ásványvíz, szőlő, tejföl, túró, uborka, vaj, zeller, zöldbab, zöldtea

Étkezés kicsit másképpen
• Az alapos rágás igen fontos: legalább háromszor olyan lassan együnk, mint szoktunk.
• A napot mindig gyümölccsel kezdjük. Erre ideális datolya és friss füge.
• Együnk minél több görögdinnyét: hihetetlen gyorsan normalizálódik tőle a testünk pH-értéke, remek tisztítóhatású.
• A napi egy banán nem maradhat ki az étkezésünkből!
• Nassoljunk naponta egy reszelt sárgarépát és egy reszelt karalábét.
• Fontosak a fűszerek. Savtalanító és bázikus hatású fűszer a fahéj, babérlevél, fehér bors, fokhagyma, kapor, majoránna, kömény, római kömény. Fogyasszunk belőlük minél többet!

Salaktalanításra is szükségünk van
Ahhoz, hogy a savtalanítás eredményes legyen, salaktalanítani is kell, azaz megszabadítani a szervezetünket a fölösleges szeméttől.

Ez három lépésből áll:
1. A testben lévő salakanyagok oldása salaktalanító teával. Igyunk Pannonhalmi salaktalanító keveréket napi 3 alkalommal, reggel és este pedig csalánteát.
2. Az aktivált savak semlegesítése bázisbevitellel. Bázikus táplálkozás (lásd lent) plusz báziskeverék fogyasztása.
3. Az így semlegesített savak következetes kiválasztása. Ennek érdekében sokat kell inni, elsősorban: zöldteát, citromfű teát, forrásvizet és frissen készített zöldséglevet. A salaktalanításban ugyanakkor segíthet a bázikus fürdő is: heti két-három alkalommal tegyünk a fürdővízbe 1 evőkanál szódabikarbónát, majd minimum félórára üljünk bele a kádba. Vigyázzunk, hogy a víz ne legyen túl forró!

Ajánlott olvasmány, felhasznált szakirodalom: Kurt Tepperwein: Savtalanítás – A fiatalság forrása (Mérték Kiadó, 2004) és Peter Jentschura, Josef Lohkamper: Teljes megtisztulás (Édesvíz Kiadó, 2007)


Az oldalakat összeállította: Cs. K. és D. E.

forrás: http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=113898

 

TOP LÚGOSÍTÓ AJÁNLAT

BIO KOZMETIKUMOK ONLINE!
BIO.ANDUL.HU